Συρράκο : Πέτρα και Μνήμη και Φως

H “Methexis Foundation” καταβάλει προσπάθεια μέσα από ένα ταξίδι εικόνων – λόγου και τέχνης να ταξιδέψει το διατηρητέο χωριό “Συρράκο” σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προβληθεί ,να αγαπηθεί και να γίνει ταξιδιωτικός και πολιτιστικός προορισμός. Η εκδήλωση που περιλαμβάνει την Έκθεση , το Ντοκιμαντέρ με τον ομώνυμο τίτλο, την ειδική έκδοση και τα δρώμενα ξεκίνησε το ταξίδι της από το Συρράκο Ιωαννίνων, ταξίδεψε στην Αθήνα ,στα Γιάννενα. και στην  Πρέβεζα  και δωρίστηκε στο ιστορικό χωριό ώστε να στολίζει το Πνευματικό του Κέντρο.

«Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως»

«Ένα ταξίδι στο χθες  και  το σήμερα, μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο»

Οι απαντήσεις στην ερώτηση γιατί να γίνει ένα ταξίδι στο χθες και το σήμερα μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο για το Συρράκο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από αυτονόητες έως κάτι που δύσκολα αποτυπώνεται με γραπτά σύμβολα και λέξεις.

Η αυτονόητη απάντηση είναι…. «απλά γιατί είναι…εκεί».

Γιατί είναι εκεί περήφανο, αγέρωχο, αυστηρό, λιτό, έτοιμο να σου μάθει πράγματα αιώνων, να σε διδάξει, να σε επιπλήξει αν χρειαστεί, να σε ευχαριστήσει με τον τρόπο του αν το σεβαστείς.

Γιατί είναι εκεί σε πείσμα των Καιρών και των Χρόνων που προσπάθησαν να το κυριεύσουν και να το ρίξουν στη Λήθη.

Και δεν το κατάφεραν γιατί ο τόπος αυτός δεν ήταν και δεν είναι τυχαίος.

Είχε αρχές, είχε βάσεις, είχε πνεύμα, είχε καλλιτέχνες σε όλους τους τομείς που έβλεπες με μια να απαγγέλλουν ποιήματα ή να σκαλίζουν περίτεχνα την κλίτσα και από την άλλη να δαμάζουν τα βουνά και να περιπλανιούνται προκόβοντας στις μεγάλες χώρες.

Είχε ζωή όχι απλά για να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά για να λάμπει.

Και τι παράξενο!

Όταν ο Χρόνος πρόσκαιρα το νίκησε πριν λίγες δεκαετίες, το μόνο που κατάφερε ήταν οι γκρίζες πέτρες από την πρόσκαιρη ερήμωση να μην μαυρίσουν, αλλά να λάμψουν περισσότερο.

Μια άλλη απάντηση για μας είναι ότι πιστεύουμε πως αν ο,τιδήποτε όμορφο νοιώθεις, βλέπεις, γεύεσαι δεν το μοιραστείς με ανθρώπους που μπορούν να αναγνωρίσουν αυτή την αξία, και να νοιώσουν και εκείνοι κάτι ωραίο, δεν το έχεις χαρεί με τον καλύτερο τρόπο.

Και το Συρράκο μόνο ως φωτογραφία να το δεις, χωρίς καν να αρχίσεις να διεισδύεις στο τι πραγματικά είναι, είναι ένας λόγος να το μοιραστείς με κάποιον.

Και τέλος η απόδοση του Χρέους στον τόπο και αυτών που μας πρόσφερε.

Στον Τόπο και τις Αξίες του, που συχνά στον ύπνο ή στον ξύπνιο μας, έρχονταν να μας δώσει το φως του, να μας ηρεμήσει, να μας δυναμώσει και να μας συμβουλεύσει με το σωρευμένο Πνεύμα και Γνώση του.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ως άτομα ή ως ομάδα στις ποικίλες ασχολίες μας και τις περιηγήσεις μας εξαιτίας αυτών, στην Ελλάδα και πολλές χώρες του κόσμου, η ομορφιά του χωριού και τα χαρακτηριστικά του απετέλεσαν ένα καλό «διαπραγματευτικό» μέσο, μια «βοήθεια» σε συζητήσεις ένα στοιχείο που συνέδραμε στη διαμόρφωση ενός καλού κλίματος σε συναντήσεις.

Λέξεις όπως «αυτό μοιάζει με το αντίστοιχο του χωριού μου», ή «στο χωριό μου για την περίπτωση αυτή συνηθίζουν να λένε …» ή «στη χώρα σας οι πρόγονοί μου είχαν εμπορικά κέντρα και εργαστήρια» και τόσα άλλα.

Και φυσικά δεν ήταν λίγες οι φορές που είδαμε την έκπληξη και την ευχαρίστηση αυτών που συναντούσαμε όταν τους προσφέραμε ως δώρο φωτογραφίες, όπως αυτές που εκτίθενται, μουσικούς δίσκους ή βιβλία του χωριού.

Οπότε η με σεβασμό προβολή του Συρράκου μέσω εικόνων και λόγου, αισιοδοξούμε ότι θα καταφέρει να δώσει κάτι πέρα από αυτό που βλέπουμε.

Κάτι πέρα από την εντυπωσιακή ούτως ή άλλως, Πέτρα.

Τη Μνήμη και το Φως.

 

Για την “ M E T H E X I S ” F O U N D A T I O N στο  «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως»

«Ένα ταξίδι στο χθες  και  το σήμερα, μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο»

συναντώνται και καταθέτουν την άποψή τους οι:  Ηλίας Γκαρτζονίκας, Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Δημήτρης Γκαρτζονίκας, Χρήστος Κατσάνος.

 

 

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων 

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων  προχωρά στη συνδιοργάνωση ενός ενδιαφέροντος ταξιδιού στο χθες και το σήμερα , μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο, με θέμα το Συρράκο.

Στα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνεται από τη μια η προσέγγιση του αντικειμένου με μια σύγχρονη οπτική ματιά, «δένοντας» με έναν ωραίο τρόπο το παλιότερο με το νεότερο στον κύκλο του χρόνου και των χρόνων.

Από την άλλη πραγματοποιείται από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο και πιστεύουν στη δύναμη και τη δυναμική του, έχοντας δώσει από χρόνια τα διαπιστευτήριά τους σε  ανάλογους τομείς, με πρωτοβουλίες ή με συνεργασίες όταν κλήθηκαν να συνεισφέρουν.

Με την ενέργεια αυτή, το Πνευματικό Κέντρο Συρράκου έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο σύνδεσης με το παρελθόν αλλά και να «διηγηθεί» στον επισκέπτη με εικόνες την ιστορία του αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα.