mf & ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ -Xειροποίητη Eπεξεργασία του Aσημιού

        mf & ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ


Με την   φημισμένη γιαννιώτικη λαϊκή τέχνη της αργυροχοΐας έχει  έρθει πολλές φορές σε επαφή το  mf με στόχο την ανάδειξή της.
Στην προκειμένη περίπτωση προσκεκλημένοι της ιστορικής οικογένειας Χατζή, μάθαμε και    προβάλαμε τους τρόπους που φτιάχνονται τα περίφημα ασημικά ενώ μέσω της αναφοράς του κ. Δημήτρη (Τζίμη) Χατζή για την πορεία της οικογένειάς του, μάθαμε για τα μεγάλα ταξίδια των γιαννιωτών της εποχής στο εξωτερικό ώστε να φέρουν υφάσματα και χρήσιμα εμπορεύματα..

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στη βορειοδυτική ελλάδα και ανήκουν διοικητικά στην Ήπειρο. Είναι η μεγαλύτερη και ιστορικότερη πόλη της Ηπείρου. Εδώ στα Γιάννενα, αιώνες τώρα, έχει αναπτυχθεί μια ιδαίτερη παραδοσιακή τέχνη: Αυτή της χειροποίητης επεξεργασίας του ασημιού με σκοπό την παραγωγή αντικειμένων μοναδικής τέχνης.

Κατά τους προηγούμενους αιώνες, τα εργαστήρια της πόλης εξέλιξαν και ανέπτυξαν τις τεχνικές τους με αποτέλεσμα τα περίφημα “Γιαννιώτικα Ασημικά” να αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα του είδους.

Οι αρχές της Γιαννιώτικης τέχνης ξεκινούν περίπου με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων. Από αναφορές γνωρίζουμε ότι το ασήμι δουλεύεται στα Ιωάννινα από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας καθώς επίσης και τουρκικά έγγραφα μας δείχνουν ότι το 1430 ο κλάδος της ασημουργίας βρίσκεται στην ακμή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπάρχουν στοιχεία για την εμπορική και την εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων αργυροχοΐας από τους Γιαννιώτες τεχνίτες σε περιοχές όπως το Βελιγράδι, την Βενετία, το Βουκουρέστι, την Πράγα, την Βιέννη ακόμη και στα Σκόπια και την Ρωσία.

Σήμερα στα Γιάννενα υπάρχουν περίπου 90 εργαστήρια που εξακολουθούν να παράγουν χειροποίητα έργα τέχνης με παραδοσιακές τεχνικές, όπως είναι:

  • Τα περίφημα σκαλιστά σκεύη
  • Τα σκαλιστά εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως καντήλια και εικόνες
  • Τα χυτά αντικείμενα, όπως κουτάλια γλυκού και σερβίτσια
  • Τα χυτά φωτιστικά
  • Τα συρματερά ή φιλιγκράν κοσμήματα και σκεύη, που κατασκευάζονται εξολοκλήρου από σύρμα στριμμένο σε σχέδια, όλο με το χέρι, τεχνική η οποία είναι γνωστή από τα προ Χριστού χρόνια
  • Τα γνωστά Βυζαντινά και Αρχαϊκά κοσμήματα.                                                                                                                                                                Πληροφορίες μπορεί να αναζητήσει κανείς στο Σωματείο Ασημουργών Ιωαννίνων Η Γιαννιώτικη Τέχνη”                                         Οδός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. – Ιωάννινα . http://www.ioanninasilver.com/                                                                           



——————————————————————————–
Απόσπασμα από την ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ «ΕΝ ΧΟΡΩ»
«Μια εκπομπή για την Παράδοση και τον Πολιτισμό»
Υπεύθυνοι Παραγωγής: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Δημήτρης Γκαρτζονίκας
Ιστοσελίδα: http://www.enxoro.gr