Ιστορικό

Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ο

 

M E T H E X I SF O U N D A T I O N

www.m-f.gr

Μέθεξις: στην αρχαία ελληνική γλώσσα   σημαίνει μετοχή.

Στα νεοελληνικά: ψυχική συνάντηση , επαφή και επικοινωνία

Στη φιλοσοφία:

Προς δήλωσιν της δημιουργού τούτης ενέργειας των Ιδεών επί των αισθητών χρησιμοποιεί ο Πλάτων τον όρο “μέθεξις”.


Ήταν το έτος 1989 που πολλοί φίλοι συγκεντρώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, ως φοιτητές ή ως άνθρωποι που αναζητούσαν διέξοδο σε μια Πόλη με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά.

Την εποχή εκείνη ζυμώθηκε στο εργαστήρι της «Συνάντησης» η αντίληψη ότι ο άνθρωπος, επηρεασμένος από το εγκατεστημένο τεχνολογικό σύστημα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής  καταπιέζει το δημιουργικό «όν» αναζήτησης και παραγωγής τέχνης & πολιτισμού, της κριτικής σκέψης και της διαπροσωπικής επαφής.

Η όποια αφθονία υλικών και μέσων  που έζησε η χώρα μας τα προηγούμενα έτη , όπως και η ύφεση που δημιουργεί  η οικονομική κρίση σήμερα  είναι πλέον παραδεκτό ότι συνδέονται με το άγχος και την μοναξιά. Αυτό αναδεικνύει το σφάλμα του τρόπου  ζωής μας, της παθητικής αναμονής και της ελάχιστης «δραστικότητας» μας.

Η κίνηση  “Μέθεξις” δημιουργήθηκε στις αρχές του  Εικοστού Πρώτου αιώνα για να καλύψει πάγια «πιστεύω» και «ανάγκες» των ιδρυτών της και  έχει σαν στόχο την οικουμενικότητα του ατόμου και την τέχνη της καθημερινότητας «The Daily Art of Living», ακολουθώντας  την ρήση του  Χουάιτνχεντ «Αποστολή της Λογικής είναι να προωθεί την Τέχνη της Ζωής»

Το 2009-2010, την εποχή του “Homo Dictius”,  φίλοι αυτής της συναντίληψης ξαναβρέθηκαν και έκαναν την πρώτη κίνηση στην πατρογονική τους  έδρα .

Είναι πρόκληση της νέας δύσκολης εποχής που διανύουμε να σχεδιάσουμε  την  επανασύνδεση μας με δοκιμασμένα πρότυπα & δράσεις  που αποδείχτηκαν στο χρόνο ότι μπορούν να αποτελέσουν αξιόλογο μέρος της  ζωής μας , όπως η σύνδεση μας με το φυσικό περιβάλλον μας  , με τον πολιτισμό μας, με την παραγωγή αγνών προϊόντων και άλλων .Τα παραπάνω αποτελούν   εργαλεία μας στην προσπάθεια μιας  “ορθολογικής   βελτίωσης της καθημερινότητάς μας”, γιατί  όπως πολύ σωστά θα έλεγε και  ο Erich Fromm: «Δεν εξαρτάται από μας να ολοκληρώσουμε το έργο, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε έξω απ΄ αυτό»

Έριχ   Φρόμ