mf – Προσκυνητής και Οδοιπόρος στο Άγιον Όρος. Το κλείσιμο των μονοπατιών.

Επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση για το φωτογραφικό υλικό:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.397906190290583.91177.100002136168229&type=1

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Άγιο Όρος αποτελεί τόπο ορόσημο για το Methexis Foundation. Νοσταλγοί της εποχής που οι δρόμοι ήταν περιορισμένοι και η κίνηση γινόταν από τα  μονοπάτια.Της εποχής δηλαδή που η πρόσβαση ήταν δύσκολη και ο προσκυνητής ήταν συνάμα και οδοιπόρος.  Στο ταξίδι αυτό γευτήκαμε την φιλοξενία των γερόντων, όπως και την αδιαφορία άλλων που όπως πιστεύουμε προέρχεται πολλές φορές από τα τεράστια χρηματικά ποσά για την ολική ανοικοδόμηση των μοναστηριών.

Νιώθουμε  έντονη την ανάγκη να θέσουμε εμείς και οι φίλοι μας  ως στόχο, τα μονοπάτια που σήμερα δασώνονται, με κάθε τρόπο να μείνουν ανοιχτά  και  όταν στερέψουν τα κονδύλια και επιστρέψει η απλότητα , ο περιπατητής -προσκυνητής  να ξαναεπιστρέψει να γευτεί την πνευματικότητα από τους γέροντες, και την ομορφιά της φύσης από τον Άθωνα.

ΠΕΖΟΠΟΡΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 14-16/12/2012:

Αν η ζωή είναι ΚΑΙ πρόσθεση εμπειριών, τότε η πεζοπορία για τρεις ημέρες -και νύχτες- στο Άγιον Όρος μπορείς να πεις ότι αποτελεί μια από τις πολυτιμότερες. Προσκυνητές με την παλιά, τότε αυτονόητη, έννοια. Τότε που άξιζε να κουραστείς για να νοιώσεις καλύτερα τη ΣΤΙΓΜΗ. Τότε που η προσέγγιση των Μονών προϋπέθετε την πεζοπορία. Έξι φίλοι, τρεις μέρες (14,15,16 Δεκεμβρίου 2012), 70 χιλιόμετρα πεζοπορώντας πάνω στα τελευταία παλιά μονοπάτια και στους νέους, πάμπολλους δυστυχώς χωματόδρομους, ώστε πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα να νοιώσουν για λίγο τη δύναμη και ηρεμία ενός απίστευτου τόπου.

Δάφνη, Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Ι.Μ.Γρηγορίου, Ι.Μ.Διονυσίου, Ι.Μ. Αγ. Παύλου, Ι.Μ Ξηροποτάμου, Ι.Μ. Κουτλουμουσίου, Σκήτη Αγίου Ανδρέου, Πρωτάτο, Καρυές. Ένα οδοιπορικό που πρόσφερε απλόχερα συγκλονιστικές στιγμές, δημιούργησε αληθινές παρέες και ξαναδυνάμωσε την έννοια ΣΥΝ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Οι συντελεστές των «Ορίζοντα –www.orizontas.org », «Εν Χορώ www.enxoro.gr » και «Μέθεξις – www.m-f.gr» και οι φίλοι συνοδοιπόροι τους, με χαρά μοιράζονται κάποιες από αυτές τις στιγμές με όσους πιστεύουν στην ομορφιά και τη δύναμη αυτών που μας περιβάλλουν (οι φωτογραφίες αποτυπώθηκαν απ΄ τους Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα, Χρήστο Κατσάνο – Christos D. Katsanos και Θανάση Καραγιάννη)