ROUT – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ROUT – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

http://www.rout.gr/index.php?name=Content&page=intro

O Rodopi Ultra Trail (ROUT) αποτελεί μια νέα προσέγγιση στους αγώνες ορεινού τρεξίματος, παρουσιάζοντας την νέα εκδοχή του ultra αγώνα, ο οποίος θέτει σε ολοκληρωτική δοκιμασία τον αθλητή και τις ικανότητές του, ενώ αξιολογεί την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη μακροχρόνια ενασχόλησή του με το άθλημα. O ROUT απευθύνεται εξ ορισμού και λόγω της φιλοσοφίας του μόνο σε έμπειρους αθλητές, από τους οποίους απαιτεί την απόδοση του μέγιστου των δυνάμεών τους, φυσικών και ψυχικών.

Ο ROUT είναι αγώνας που δημιουργήθηκε για τους αθλητές πρώτιστα! Σχεδιάστηκε για να δώσει την ευκαιρία σε εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους ταγμένο στοtrail running και στην περιπέτεια, να το αποδείξουν. Ο αγώνας αυτός, αποτελεί την μετεξέλιξη του Virgin Forest Trail, της αρχικής δηλαδή ιδέας που έγινε πράξη το 2007 και απέδειξε ότι οι Έλληνες trailers έχουν τις δυνατότητες για αγώνες υψηλού επιπέδου. Ο ROUT δίνει πλέον την αναβάθμιση της ιδέας αυτής, με την απλούστευση των διαδικασιών: ελάχιστη εξωτερική βοήθεια, εκτίμηση της κατάστασης από τους ίδιους τους αγωνιζόμενους, χειραφέτησή τους με την απελευθέρωση ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις δεξιότητές και την οξυδέρκειά τους (λίγοι σταθμοί ανεφοδιασμού, κατάργηση υποχρεωτικού εξοπλισμού, μεγαλύτερο μήκος διαδρομής, αύξηση του βαθμού δυσκολίας). Ένας αγώνας για συνειδητοποιημένους και έμπειρους αθλητές βουνού. Το μέλλον των αγώνων περιπέτειας.

Η διαδρομή του ROUT ξεπερνά τα 162 χιλιόμετρα, αποτελώντας τον μοναδικό αγώνα trail 100 μιλίων στην Ελλάδα. Η διαδρομή του περιπλανιέται στα αχανή δάση της Οροσειράς της Ροδόπης, ενός από τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους των Βαλκανίων. Χρησιμοποιεί μονοπάτια που ήταν κλειστά τις τελευταίες δεκαετίες, αφού οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα βουνά αυτά για να βρουν μια καλύτερη τύχη σε νέες πατρίδες. Άφησαν όμως τα ίχνη τους κι ύστερα ήρθε η φύση να σκεπάσει τα πάντα, κρατώντας όμως την αμυδρή υποψία της ανθρώπινης παρουσίας, εκείνη που κάνει την ανθρώπινη ψυχή να ανατριχιάζει στη σκέψη της.

Ο ROUT ήρθε να αναδείξει τα βουνά της Ροδόπης, αυτή τη μοναδική περιοχή της ελληνικής επικράτειας, δίνοντας στους λάτρεις του trail running μια δυνατή πρόκληση. Oι θιασώτες του ορεινού τρεξίματος έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φύση της Ροδόπης και να συνειδητοποιήσουν γιατί αυτή η περιοχή χρειάζεται πέρα από την ανακήρυξή της σε Εθνικό Πάρκο και την ουσιαστική προστασία της και γιατί πρέπει τα μονοπάτια, αυτός ο διάδρομος προς την ιστορία, να ξαναζήσουν και να διηγούνται σε όλους το χρονικό αυτού του ξεχασμένου τόπου.

Ο Rodopi Ultra Trail (ROUT) αντιλαμβάνεται την έννοια της υπεραντοχής ως έκφραση αναζήτησης των ανθρώπινων ορίων, μέσα από την επαφή με την ανοιχτή και ανεξέλεγκτη φύση, που επιβάλλει τους κανόνες της, απαιτώντας σεβασμό, επίγνωση, θάρρος, αποθέματα ψυχικών δυνάμεων και μεγάλη εμπειρία.
Οι βασικές παράμετροι του, προσδιορίζουν τον ROUT ως μια εμπειρία άθλου, που θέτει σε δοκιμασία τις φυσικές και ψυχικές αντοχές των αθλητών του. Για τους διοργανωτές του, ο ROUT είναι ένας «αγώνας περιπέτειας», με την έννοια της αβεβαιότητας ως προς την έκβαση της αγωνιστικής προσπάθειας, εξαιτίας των μεγάλων δυσκολιών του. Ο όρος περιπέτεια, ερμηνεύεται ως η αβεβαιότητα της έκβασης μιας αυτόνομης ανθρώπινης προσπάθειας στην ανοιχτή φύση.
Στον ROUT η εξωτερική υποστήριξη των αθλητών είναι στοιχειώδης, με αποτέλεσμα αυτοί να υποχρεώνονται να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις υποκειμενικές και αντικειμενικές δυσκολίες του αγώνα. Διασχίζοντας εντελώς ακατοίκητες περιοχές για μια απόσταση 164 χιλιομέτρων (100 μιλίων), ενσωματώνονται τελικά στο φυσικό περιβάλλον, διαδικασία πολύπλοκη και απαιτητική, που όμως αποτελεί και την πεμπτουσία του γεγονότος.
Η φιλοσοφία του ROUT αποστάζει την μέχρι σήμερα συνολική εμπειρία από τους αγώνες ultra trail, δίνοντας έμφαση σε στοιχεία όπως η απομόνωση, η αυτονομία και η αυτοτέλεια, συστατικά στοιχεία της περιπέτειας, την οποία επιδιώκει να εμφυσήσει ο ROUT στους αθλητές του.