“The Social Capital – Το Κοινωνικό Κεφάλαιο ”

του Χρήστου Δ. Κατσάνου- Agent of Change

Η ζωή μου είναι συνυφασμένη με την επαφή, γνωριμία και συνεργασία με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες και αντιλήψεις.

Μια από τις συνηθισμένες μου συζητήσεις με ανθρώπους από τις Βόρειες Ευρωπαικές χώρες έχει να κάνει με την ισορροπία του ανθρώπου με τις δραστηριότητές του. Το συνηθισμένο motto είναι «how manage the balance of personal and business life?» το μεθερμηνευόμενο «τα καταφέρνεις να ΄χεις ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς?»

Η δική μου προσέγγιση στις συζητήσεις αυτές είναι κάπως διαφορετική, κάτι που τις περισσότερες φορές ξενίζει τους συνομιλητές μου. Και αυτό είναι «Πως τα πάς με την ισορροπία μεταξύ Προσωπικής Ανάπτυξης (personal development), Οικογενειακής Δημιουργίας (family enchantment), Επαγγελματικής Αειφορίας (business sustainability) και Κοινωνικής Συνεισφοράς (social contribution)?

Είναι κάπως δύσκολο στους συνομιλητές μου να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ Προσωπικής Ανάπτυξης και Οικογενειακής Δημιουργίας μιας και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά τα αντιλαμβάνονται ως private life και τη διαφορά μεταξύ Επαγγελματικής αειφορίας και Κοινωνικής συνεισφοράς μιας και τα δύο τα εντάσσουν στο business life.

Όμως πάνω σ΄αυτό το λεπτό διαχωρισμό βρίσκεται η γέννηση του Κοινωνικού Κεφαλαίου (Social Capital). Είναι αυτό το άθροισμα των μικρών ταλέντων του καθενός απο εμάς που στην προσπάθειά μας να διαδράσουμε, καταθέτουμε το μικρό κοινωνικό κεφάλαιό μας σε μικρές δόσεις στο Κοινό Κοινωνικό Ταμείο και περιμένουμε να κάνουμε χρήση από το Συνολικό Κοινωνικό Κεφάλαιο όταν το χρειαστούμε.

Σήμερα η πρόσβαση στο Χρηματικό Κεφάλαιο για τους περισσότερους από εμάς είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός.

Άρα τι απομένει για να συνεχίσουμε? Η πρόσβαση στο Κοινωνικό Ταμείο. Έχουμε ¨ανοίξει εδώ και καιρό κάποιο λογαριαμό κοινωνικού κεφαλαίου¨? Εάν ναι, τότε ας προχωρήσουμε σε νέα έργα μαζί κάνοντας χρήση αυτού του λογαριασμού.

Αν όχι? Ας ανοίξουμε ένα τέτοιο λογαριαμό Τώρα. Πως θα γίνει η πρώτη κατάθεση?

Πολύ απλά:  Συνεισφέροντας τα μικρά μας ταλέντα εθελοντικά σε μια κοινή προσπάθεια ΣΗΜΕΡΑ!!