2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Methexis Foundation

Photo: Methexis Foundation

Μια σημαντική στιγμή για την καταγραφή και αξιοποίηση της Ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής κληρονομιάς απετέλεσε το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών, που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του στην πέμπτη φετινή παραγωγή του, τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, στην Πλατεία Μαβίλη του Μώλου Ιωαννίνων.

Για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης σημαντική ήταν η προσφορά της Πολιτιστικής Κίνησης «Methexis Foundation» (σχεδιασμός αφίσας, δημιουργία τηλεοπτικού σποτ, ψηφιακή καταγραφή , φωτογραφικό υλικό) .
Διακόσιοι πενήντα περίπου χορευτές, δέκα συλλόγων του διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασαν για δυόμιση ώρες τα επιμελώς προετοιμασμένα προγράμματά τους, τα οποία διακρίνονταν για την σωστή σκηνική ανάπτυξή τους και την αποφυγή κάθε υπερβολής, αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασία όλων των υπευθύνων και χοροδιδασκάλων τους μήνες που προηγήθηκαν.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε η ωραία εικόνα της παρέλασης των χορευτών δίπλα από τη λίμνη Παμβώτιδα, αρχίζοντας από τη κάστρο της πόλης και συνδέοντας με τον συμβολικό αυτό τρόπο το πολιτιστικό με το τουριστικό μήνυμα της διοργάνωσης.
Οι εκατοντάδες θεατές που κατέκλυσαν την Πλατεία Μαβίλη, επιβράβευσαν με το θερμό χειροκρότημά τους την παρουσία των Συγκροτημάτων αλλά και την οργανωτική δομή του προγράμματος η οποία είχε διαρθρωθεί έτσι ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό κενό χρόνου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είχαν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας. Την μουσική συνοδεία οι: Κώστας Βέρδης, Γιώργος Πατσούρας, Διαμαντής Παπαναστασίου, Βασίλης Τσίκας και Λάμπρος Τζόκας.
Τα δέκα Συγκροτήματα που έλαβαν μέρος και προστέθηκαν στα οκτώ του 2012, ανοίγοντας συνεχώς τον κύκλο των συνεργασιών του Πνευματικού Κέντρου και του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του σε αυτόν τον τομέα ήταν: Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Πολιτιστικός Λαογραφικός Οργανισμός «Καλαρρύτες», Χορευτικός Όμιλος Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος», Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Χορευτικός Όμιλος Αδελφότητας Μεγάλου Περιστερίου «Λάκμος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιθέας Ιωαννίνων, Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς, Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νεοχωροπούλου «Δουρούτη», Μορφωτικός Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Κουτσελιού, Σύλλογος Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων.