ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΡΡΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Πως θα καταλάβουμε ότι Συρράκο και Καλαρρύτες έχουν κοινή μουσικοχορευτική κληρονομία αν δεν την προσεγγίσουμε… έστω κι αν πρέπει να διαβούμε μια χαράδρα και δυο βουνά!!!!.

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Συρράκο των Τζουμέρκων Ηπείρου, με παράλληλη διοργάνωση σεμιναρίου συρρακιώτικων παραδοσιακών χορών για τους χορευτές του, διοργάνωσε το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών το διήμερο 20 και 21 Απριλίου 2013.
Οι επιτόπιες καταγραφές αποτελούν σημαντικό στοιχείο του μακροχρόνιου σχεδιασμού του και αποσκοπούν στην όσο το δυνατό πληρέστερη προσέγγιση και κατανόηση αυτών που διδάσκονται και παρουσιάζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι χορευτές είχαν τη δυνατότητα να διδαχτούν τους παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία του χωριού, τόπο διαιώνισης της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς μέσω των τριών (και κατά καιρούς τεσσάρων) παραδοσιακών πανηγυριών κάθε έτος, τα οποία διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο και ύφος τους ακόμη και σήμερα σε πείσμα των καιρών.
Το βράδυ χόρεψαν μαζί με ντόπιους χορευτές και παραδοσιακούς μουσικούς σε ειδική εκδήλωση, που χαιρέτησε καλωσορίζοντας το Συγκρότημα του Δήμου Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος της τοπικής ενότητας Συρράκου κ. Νίκος Γκίζας.
Η ορχήστρα αποτελούνταν από τους Μιχάλη Μπραχόπουλο, Γιώργο Πατσούρα, Κώστα Κωσταγιώργο, Βασίλη Τσίκα και Διαμαντή Παπαναστασίου.
Στοιχεία που αντανακλώνται, περιγράφονται και προσδιορίζουν την κληρονομιά αυτή (όπως ιστορία, λαογραφία, αρχιτεκτονική κλπ) είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσω των επισκέψεών τους στα δύο μουσεία (σπίτι ποιητή Κώστα Κρυστάλλη και παραδοσιακό σπίτι Ερμηνείας Φωτιάδου), στις εκκλησίες, στα σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και σημεία που διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα, τον κήπο των ηρώων και προσωπικοτήτων, την πεζοπορία στην χαράδρα του ποταμού Χρούσια που αποτελούσε το σύνορο Ελλάδας- Τουρκίας επί τουρκοκρατίας κ.α.
Εισηγητής και «ξεναγός» τους ήταν ο καταγόμενος από το παραδοσιακό χωριό, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και δάσκαλος χορού του Τμήματος κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, σε συνεργασία με τον κ. Νίκο Νούσια (καθηγητή Φυσικής Αγωγής και δάσκαλο χορού του Τμήματος επίσης).
Στις ιδιότητες του εισηγητή, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγεται η συμμετοχή του στην πενταμελή συγγραφική ομάδα του δίτομου έργου «Συρράκο: Πέτρα, Μνήμη και Φώς», η παραγωγή του ψηφιακού δίσκου «Συρράκο: Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια», η παρουσίαση του θέματος της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς του χωριού σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, η διδασκαλία χορού για εννιά χρόνια στο Σύνδεσμο Συρρακιώτων Ιωαννίνων, η παραγωγή τετράωρου ντοκιμαντέρ μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «Εν Χορώ», προϊόν δεκάχρονης έρευνας το οποίο αποτελεί την πληρέστερη ψηφιακή καταγραφή ως σήμερα, διοργανώσεις, δημοσιεύματα, άρθρα κ.α.
Για τις παραπάνω δράσεις έχει βραβευτεί από φορείς του Συρράκου.
Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζει την έντονη δραστηριότητά του με την προετοιμασία των δύο επόμενων παραγωγών του. Την ετήσια παράστασή όλων των χορευτών του και το 2ο Φεστιβάλ Δήμου Ιωαννιτών. Σημειώνεται ότι έχει πραγματοποιήσει ήδη άλλες τρεις την φετινή εκπαιδευτική χρονιά.

Δείτε στο : https://www.facebook.com/ekpompi.enxoro?fref=ts