Στήριξη του mf στην εκδήλωση του ΠΚΔΙ με τίτλο :ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: «Απ’ το Ζαγόρι στα Γιάννινα»

Ιωάννινα  3/2//2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: «ΑΠ’ ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ»

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Το χειροκρότημα και η αγάπη του κόσμου, με κάνουν ακόμη να παίζω κλαρίνο για 70 χρόνια» ανέφερε κάποτε ο Γρηγόρης Καψάλης, ένας εκ των κορυφαίων παραδοσιακών μουσικών της Ηπείρου και της Ελλάδας, αναπολώντας τη μεγάλη πορεία του από τον Ελαφότοπο Ζαγορίου στις καρδιές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που τον άκουσαν και τον αγάπησαν για τη συνέπεια, το ήθος και την εξαιρετική τεχνική του.

Και τα δυο στοιχεία που εκτιμά, περίσσευαν την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» στα Γιάννινα, όπου το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών διοργάνωσε, με εξαιρετική επιτυχία, συναυλία προς τιμήν του, αλλά και προς τιμήν του σημαντικού Ηπειρώτη τραγουδιστή Γιάννη Παπακώστα (από τους Χουλιαράδες), τον επί 30 χρόνια συνεργάτη του.

Σε μια αίθουσα που κατακλύστηκε από το κοινό μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης, οι δύο τιμώμενοι μουσικοί με την ορχήστρα τους, ξεδίπλωσαν για μια ακόμη φορά την υψηλή τέχνη και τεχνική τους μέσα σε ένα συγκινητικό κλίμα.

Στη δομή της συναυλίας που στηρίζονταν στη συνεχή εναλλαγή μουσικής, λόγου και εικόνας, περιλαμβάνονταν -εκτός των τραγουδιών που είχαν επιλεγεί από μια μακροσκελή λίστα αυτών που είχαν αποδώσει και ερμηνεύσει τα χρόνια της συνεργασίας τους- κείμενα που αφορούσαν στη ζωή του Γ. Καψάλη ενώ παράλληλα πλούσιο φωτογραφικό υλικό της πορείας των δύο καλλιτεχνών παρεμβάλλονταν καθόλη τη διάρκεια της.

Στις ωραίες στιγμές της βραδιάς συγκαταλέγεται και η ερμηνεία δύο τραγουδιών από τις χορεύτριες του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών προς τιμήν τους.

Κατά τη στιγμή της βράβευσή τους οι δύο μουσικοί, αφού ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, συγκινημένοι απευθύνθηκαν στο πολυπληθές κοινό εκφράζοντας τη βαθιά τους συγκίνηση για την αθρόα προσέλευση στη σημαντική για εκείνους στιγμή αλλά και για την αγάπη που τους έδωσαν όλα τα χρόνια της επαγγελματικής πορείας τους.

Τη μεγάλη συνεισφορά τους στο χώρο του Λαϊκού Πολιτισμού της Ηπείρου και της Ελλάδας τόνισαν ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ.  Φίλιππας Φίλιος, και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κ. Μωυσής Ελισάφ παραδίδοντάς τους τιμητικές πλακέτες. Μεταξύ των προσκεκλημένων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν, εκτός των προαναφερθέντων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου, κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Γιωτίτσας, ο Αντιπρόεδρος του ΠΚΔΙ κ. Γιώργος Αρλέτος, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. του ΠΚΔΙ.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και ευθύνη της διοργάνωσης, που εντασσόταν στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων,  είχαν οι Υπεύθυνοι του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας (καθηγητές Φυσικής Αγωγής).

Το μουσικό συγκρότημα πλαισίωσαν οι: Κώστας Κωσταγιώργος (βιολί),  Διαμαντής Κάλλης (λαούτο), Διαμαντής Παπαναστασίου (ντέφι) και Γιάννης Διαμάντης (λαούτο) ενώ το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών ΠΚΔΙ συνόδευσε στα τραγούδια του  ο Κώστας Βέρδης (κλαρίνο).

Σε όλους απενεμήθητε τιμητικός έπαινος για τη σημαντική συμβολή τους στην εκδήλωση.

Το φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των τιμωμένων μουσικών ήταν από το αρχείο του κ. Πολύβιου Καρρά. Τα κείμενα αντλήθηκαν από συνεντεύξεις του Γρηγόρη Καψάλη στην Άννα Δερέκα (εφ. Νέοι αγώνες) και στον Ηλία Γκαρτζονίκα (εκπομπή «Εν Χορώ»). Η σύνθεση και το βίντεο που προβάλλονταν παράλληλα με τη συναυλία ήταν προσφορά της πολιτιστικής κίνησης «Μέθεξις»)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  1. Τιμηθέντες μουσικοί, επίσημοι προσκεκλημένοι, συμμετέχοντες και διοργανωτές στο τέλος της εκδήλωσης (φωτ Αιμ. Νέος)
  2.  Ο Γρηγόρης Καψάλης στην απονομή από τον Δήγμαρχο Ιωαννιτών και τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων (φωτ Αιμ. Νέος)
  3. Οι τιμηθέντες με τους υπευθύνους της διοργάνωσης (φωτ Αιμ. Νέος)
  4.  «Το αρχοντόπουλο» από το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών (φωτ Β. Γιωτόπουλος).
  5. Εκατοντάδες θεατές για να τιμήσουν τους μουσικούς (φωτ Β. Γιωτόπουλος).