mf &”To Ηπειρώτικο Τσίπουρο” – Συμμετοχή, Ανάδειξη & Προβολή

Στην  Ήπειρο και κυρίως στα Ιωάννινα & στην Άρτα υπάρχει μεγάλη παράδοση παραγωγής Τσίπουρου και μάλιστα χωρίς γλυκάνισο. Από το Δεκέμβριο του 2011 (ΦΕΚ 3211Β 30-12-2011) το Τσίπουρο Ηπείρου (ή Ηπειρώτικο Τσίπουρο) είναι ένδειξη ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).

Η σχέση του Methexis Foundation  με το κρασί έγινε γνωστή από προηγούμενα post.  Το “Ηπειρωτικό Τσίπουρο”, το ιδιαίτερο αυτό προϊόν, συνδεδεμένο με την παράδοση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ηπείρου συνδέεται χρόνια με το mf . To μέλος του “mf ”  Ηλίας Γκαρτζονίκας με πλήθος ανθρώπων που αγαπούν την παράδοση εδώ και χρόνια τιμούν το Ηπειρώτικο Τσίπουρο με μια γιορτή που έγινε θεσμός.  Έχουμε προβάλει στο παρελθόν τη διαδικασία αυτή, αλλά ειδικά για φέτος καταγράψαμε την τελευταία αυτή γιορτή στο κέντρο της πόλης και το επόμενο μας βήμα είναι να προωθήσουμε, με ένα αφιέρωμα που προετοιμάζουμε μέσω του της τηλεοπτικής εκπομπής”Εν Χορώ” , τη Γιορτή του Τσίπουρου στο ευρύ κοινό και μέσω  των social platforms να το διασπείρουμε σε όλο τον κόσμο.

Επίσης προγραμματίζουμε , εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στους σκοπούς μας , πέραν της συμμετοχής , την ανάδειξη και προβολή των καθ΄αυτών “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΩΝ” που θεωρούμε αξιόλογα και όπου γίνεται με προσοχή η “αυθεντική” διαδικασία.  Στο ημερολόγιο του mf αυτήν την περίοδο εδώ και πολλά χρόνια τώρα, γιορτάζουμε  με πραγματικούς φίλους σε χώρους που αξίζουν να βγαίνει το Γνήσιο Τοπικό μας Προϊόν. Για τον λόγο αυτό  αποφασίσαμε να οργανώσουμε σχετικές δράσεις γύρω από το “Ηπειρώτικο Τσίπουρο”.

Αναφορά σχετικού post του “Εν Χορώ”

Πρώτο “Τσίπουρο Fest”  και….ΕΝΔΕΚΑΤΗ  ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Παλιότερα links:http://www.youtube.com/watch?v=T4zJ5Km_kvQ&feature=plcp ,http://www.youtube.com/watch?v=o4ksl0GMMA0&feature=plcp .

Την 11η γιορτή τσίπουρου, που έχει γίνει θεσμός πια, θα γιορτάσει το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, το διήμερο 1 και 2 Δεκεμβρίου 2012. Η γιορτή που εξελίσσεται πια …και σε τουριστικό γεγονός, κατόπιν πρότασης του Τμήματος μετά τις 4 χρονιές (από τις 10) όπου «δοκιμάστηκε» το εγχείρημα στο Πάρκο Κουραμπά και στους κήπους του τότε «Ξενία», θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και του Γραφείου Τουρισμού Δήμου Ιωαννιτών υπό τον τίτλο «Τσίπουρο Fest». Αναλυτικότερα το δελτίου τύπου του Δήμου Ιωαννιτών αναφέρει: Ημερομηνία: 27/11/2012 Θέμα: Τσίπουρο Fest, το Σαββατοκύριακο στα Γιάννινα. Καζάνια, τσίπουρο και παραδοσιακή μουσική. Ένα διήμερο διαφορετικό, στο κέντρο των Ιωαννίνων. Ένα διήμερο που ζωντανεύει την παράδοση με στόχο να αποτελέσει θεσμό για την περιοχή. H Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ιωαννιτών και το Γραφείο Τουριστικής Προβολής TOY Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνουν το «1ο Τσίπουρο Fest» στα Ιωάννινα, το διήμερο 1 & 2 Δεκεμβρίου, 2012 στην κεντρική πλατεία της πόλης (Β. Πύρρου). Η εκδήλωση που γίνεται και με τη συνεργασία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών θα ξεκινήσει το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου στις 1:00 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα τα ωράρια λειτουργίας της εκδήλωσης θα είναι: • Σάββατο 1 Δεκεμβρίου από τις 4 μ.μ. έως τις 9:00 μ.μ. • Κυριακή 2 Δεκεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. Το Σάββατο στις 6.00 μ.μ. τα χορευτικά τμήματα των ΚΑΠΗ της πόλης θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ενώ το ίδιο θα κάνουν την Κυριακή στις 1.00 μ.μ. οι χορευτές όλων των ηλικιών του Συγκροτήματος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ειδικό στεγασμένο διαμορφωμένο χώρο επί της κεντρικής πλατείας (περίπου 200τ.μ.) και θα συμπεριλαμβάνει την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης τσίπουρου με καζάνια, δωρεάν τσίπουρο και ζωντανή παραδοσιακή μουσική.