Methexis foundation -ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Έρευνα & Καταγραφή

Το  Methexis Foundation (www.m-f.gr)  ολοκληρώνει την έρευνα/καταγραφή για το  ιστορικό χωριό των Καλαρρυτών Ιωαννίνων.Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε λίγο καιρό με την καταγραφή των προφορικών στοιχείων που θα δοθούν από Καλαρρυτινούς  στα Γιάννινα.

Οι Καλαρρύτες είναι ορεινός οικισμός που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της  της οροσειράς της Πίνδου του Νομού Ιωαννίνων στην Ήπειρο. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων , 56 χλμ. ΝΑ των Ιωαννίνων. Ο οικισμός άκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αι. με το εμπόριο (υφαντά, μετάξι από τη Θεσσαλία, ακατέργαστα δέρματα ζώων κ. ά.) και την ανάπτυξη της χειροτεχνίας (έργα σε ασήμι και χρυσό)· κατά την περίοδο αυτή αρκετοί κάτοικοι των Καλαρρυτών διατηρούσαν εμπορικούς οίκους σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα.

Πολλοί Καλαρρυτινοί κατέθεσαν βιώματα, εμπειρίες, γνώσεις. Καθημερινοί άνθρωποι, καθηγητές πανεπιστημίου, αγωγιάτες, ράφτες, ιδιοκτήτες παλιών καταστημάτων, βοσκοί, τυροκόμοι, ασημουργοί, ιδιοκτήτες μουσείων, μουσικοί κ.α.

Στο τελευταίο  διήμερο σημαντική ήταν η συνδρομή στην οργάνωση των: Βασίλη Λούπα, Δήμου Μουσαφίρη, Γιώργου Κώτσια και των καταγόμενων από τους Καλαρρύτες κατοίκων- και μη-του χωριού.