15 ΧΡΟΝΙΑ «ΕΝ ΧΟΡΩ» ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Με ένα μεγάλο ηπειρώτικο παραδοσιακό γλέντι και προσκεκλημένες 10 ορχήστρες γιορτάστηκαν τα 15 χρόνια της τηλεοπτικής παραγωγής «Εν Χορώ» παράλληλα με την έλευση του νέου χρόνου (31/12/2014), το οποίο μεταδόθηκε ψηφιακά στη Β.Δ Ελλάδα μέσω Digea, δορυφορικά σε κράτη της γης μέσω OTETV και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο από τον τηλεοπτικό σταθμό «Ήπειρος TV1».
Η βραβευμένη παραγωγή, που είναι η παλαιότερη στον τομέα του πολιτισμού στην Ήπειρο και μια από της αρχαιότερες στην Ελλάδα, είναι δημιούργημα των Ηλία και Δημήτρη Χ. Γκαρτζονίκα.
Οι 190 εκπομπές με τουλάχιστον 300 ώρες προβολής και σχεδόν 1000 ώρες καταγεγραμμένων πλάνων και συνεντεύξεων, συνοδευόμενες από πλούσιο αρχειακό υλικό, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες βάσεις οπτικοακουστικών δεδομένων όσων αφορά ιδιαίτερα στην ηπειρώτικη πολιτιστική κληρονομία.
Αξίζει να τονιστεί ότι η προσπάθειά τους τα 15 χρόνια ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΗΣ.
Η πρωτοχρονιάτικη εκπομπή, που μεταδόθηκε άλλες δύο φορές, απετέλεσε ουσιαστικά μια εξωτερική υπερπαραγωγή αφού η διάρκειά της ήταν σχεδόν 5 ώρες ενώ συμμετείχαν 31 παραδοσιακοί μουσικοί όλων των ηλικιών και 50 χορευτές, στο όμορφο κέντρο «Λιθαρίτσια» των Ιωαννίνων.
Φιλοξενούμενοι ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ηπείρου Κώστας Σιαράβας, οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο εκδότης του περιοδικού «ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ» Γιώργος Βασιλείου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων Πάνος Γκίζας και ο π. πρόεδρος Συνδέσμου Ζαγορισίων Ιωαννίνων και σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του ηπειρώτικου Λαϊκού Πολιτισμού Πολύβιος Καρράς, οι οποίοι έδωσαν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά και παρότρυναν τους «οικοδεσπότες» να συνεχίσουν την εκπομπή για πολλά χρόνια ακόμη με το ίδιο πάθος και γνώμονα την ποιότητα που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επίσης μεταδόθηκαν οι ευχές του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα.
Σημαντικό «ένθετο» της εκπομπής απετέλεσαν παράλληλα οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις, με ίδιο περιεχόμενο, σημαντικών Ηπειρωτών της πολιτικής και πολιτιστικής σκηνής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτοί ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας (μεταδόθηκε μόνο στο διαδίκτυο λόγω προεκλογικής περιόδου) που εξήρε ιδιαίτερα τη διαχρονική αξία της εκπομπής «Εν Χορώ», ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ευρώπης Σπύρος Κωσταδήμας, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Οικονόμου, ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καϊρου Γιώργος Καλλίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Βελγίου Γιώργος Παπαδόπουλος,   ο Νίκος Σταμάτης της ελληνικής Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου, ο Μανώλης Νάκος της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Στουτγάρδης και η Δήμητρα Πέτσα του Ηπειρωτικού Συλλόγου Φραγκφούρτης.
Οι μουσικοί που συμμετείχαν ήταν:
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Βαγγελιώ Χριστιά, Γιώργος Κούρτης, Κώστας Γεροδήμος, Νίκος Δάσκαλος, Γιώργος Πατσούρας, Κώστας Παϊλας, Βαγγέλης Νούσης, Δημήτρης Ευαγγέλου, Γιάννης Παππάς, Σοφία Ζώη.
ΚΛΑΡΙΝΟ:  Λευτέρης Σαρρέας, Κώστας Βέρδης, Μιχάλης Μπραχόπουλος, Γιώργος Γιαννακός, Κώστας Κάκκος, Βαλάντης Βρακάς. ΝΤΕΦΙ: Πέτρος Παπαγεωργίου, Σπύρος Αλεύρωντας, Βαγγέλης Βέρδης, Αντώνης Τζιάσιος. ΤΟΥΜΠΕΛΕΚΙ: Διαμαντής Παπαναστασίου. ΒΙΟΛΙ: Φώτης Καραμπάς, Θανάσης Πρεμέτης, Γιάννης Νίνης, Δημήτρης Μπόγδος, Σωτήρης Κατσούρας. ΛΑΟΥΤΟ: Βασίλης Τσίκας, Τάσος Πρεμέτης, Μιχάλης Βέρδης, Πολυχρόνης Καραγιάννης, Χρήστος Καραβίδης.
Η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» μεταδίδεται από τον σταθμό «Ήπειρος TV1» στη Δυτική Ελλάδα μέσω Digea (δίαυλος 54), στον κόσμο δορυφορικά μέσω της πλατφόρμας του OTETV (εκπέμπει από τον Δορυφόρο Eutelsat 9A) και διαδικτυακά ζωντανά από το www.epirustv1.gr.
Ο ιστότοπος της εκπομπής είναι στο www.enxoro.gr και βίντεο των 15 ετών στο www.youtube.com/enxoro.