mf & Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας.

KΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ- ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ: ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ– ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ — ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

Mε ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη στα Πράμαντα το τριήμερο 3, 4 και 5 Μαΐου 2012, το Σεμινάριο και Εργαστήριο με θέμα: «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ — ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας – Πραμάντων.

Το σεμινάριο στο οποίο έλαβαν μέρος άνω των 60 δασκάλων και καθηγητών, απευθύνονταν στους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των Νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, στους εκπαιδευτικούς του Δικτύου και σε μέλη άλλων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Παρουσιάστηκαν 15 σημαντικές εισηγήσεις, έγινε εκπαίδευση σε εργαστήρια λιθογλυπτικής, ξυλογραφίας και χαρακτικής και διοργανώθηκε Περιβαλλοντικό Μονοπάτι στο Συρράκο.
Την 2η μέρα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους συμμετέχοντες η προγραμματισμένη επίσκεψή τους στο Συρράκο,
όπου ο κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας , μαζί με τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Αράπογλου,
εισηγήθηκαν το θέμα «Περιβαλλοντικό Μονοπάτι στο Συρράκο- Ανάγνωση χώρου».

Η εισήγηση του Ηλία Γκαρτζονίκα στο «Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Συρράκου» έγινε στις 8 προγραμματισμένες στάσεις:

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πρώτη θέα Συρράκου και Καλαρρυτών- τοποθέτηση στον χώρο και την Ήπειρο.

ΒΡΥΣΗ «Μ’ΝΤΑΝΙΤΣΑ»: Στοιχεία της ιστορίας του Συρράκου σε γενικές γραμμές, πρώτοι κάτοικοι, ανάπτυξη κτηνοτροφίας, πρώτοι βιοτέχνες και έμποροι, κοινωνικές τάξεις και ιδιαιτερότητες αυτών. Στοιχεία σημερινής κατάστασης και προσπάθειας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στοιχεία των εκκλησιών του Συρράκου, ευεργέτες και ευεργεσίες (τέμπλο και επιτάφιος Αγίου Νικολάου, προικοδότηση απόρων κοριτσιών κ.α.)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΡΡΑΚΟΥ (ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ): Πανηγύρια και ρόλος αυτών (4 πανηγύρια για γνωριμία και σύντομα γάμοι για να ξαναφύγουν κτηνοτρόφοι και έμποροι κ.α), ιδιαίτερη χορευτική διάταξη, αυστηρό ύφος χορών, συγκεκριμένο ρεπερτόριο κ.α.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΡΥΣΗ (ΓΚΟΥΡΑ): Ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία αυτής, ρόλος βρυσών, υδραγωγείο – ευεργέτης Πάλιος- κ.α.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ: Ιδιαίτερο κτίσμα- δεν κάηκε- , αναφορά στις χαράδρες που περιβάλλουν το Συρράκο, ποταμός Χρούσιας παλιό σύνορο Ελλάδας Τουρκίας κ.α.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΟΥ: Λεπτομερής αναφορά στα αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών του χωριού, προσαρμογή στο περιβάλλον, εσωτερικοί χώρου, αντικείμενα, παραδοσιακές φορεσιές.

ΟΙΚΙΑ ΠΟΙΗΤΗ Κ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ ΗΡΩΩΝ- ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ: Αναφορά στις προσωπικότητες του Συρράκου.

http://www.youtube.com/watch?v=3hR_YGeJXXo&list=%2Fwatch%3Fv%3D3hR_YGeJXXo&list=PLD21C87C07F4F91CE&index=0&feature=plcp

Επισκεφτείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας

στο http://www.kpekonitsas.gr/

Το Κ.Π.Ε Κόνιτσας

Το Κ.Π.Ε Κόνιτσας ιδρύθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.)  το 1995.

Η λειτουργία του ανακόπηκε  εξ αιτίας των σεισμών του 1996. Από το Φεβρουάριο του 1997 βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και αναπτύσσει πολλαπλή δράση, όπως αυτή απορρέει από τις ιδρυτικές του  αποφάσεις

Άφιξη μαθητικών ομάδων στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Κόνιτσας

Χρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από Εθνικούς Πόρους. Την οικονομική διαχείριση και την τεχνική υποστήριξη, έχει το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Στεγάζεται στη Μαθητική Εστία Κόνιτσας.

 

Από την αρχή της λειτουργίας του ΚΠΕ Κόνιτσας δέχτηκε στα μονοήμερα και πολυήμερα προγράμματά του πάνω από 47.000 μαθητές.

 

Παρακολούθησαν τα προγράμματά του ή επιμορφώθηκαν στα σεμινάριά του στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση 7.500 εκπαιδευτικοί.

Οι χώροι του Κ.Π.Ε.

Το Κ.Π.Ε. διαθέτει αίθουσα προβολών και σεμιναρίων, εργαστήριο Βιολογίας, βιβλιοθήκη, δύο αίθουσες διδασκαλίας και εργασιών των ομάδων, αίθουσα μουσικοκινητικής αγωγής και έκφρασης, αίθουσα Η/Υ, γραφεία, εκθεσιακό χώρο και χώρο υποδοχής, αύλειο χώρο και κήπο. Διαθέτει ακόμη άρτιο εξοπλισμό.