mf stigmes- Τέχνες & Πολιτισμός “Ελένη Γλύκατζη — Αρβελέρ, Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”.

Μια μοναδική στιγμή.
Η ολιγόλεπτη συνάντηση με μια μοναδική ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Την  (Πρύτανη Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Πρύτανη Πανεπιστημίου της Ευρώπης).
Τον Μάρτιο του 2006, η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» παρευρέθηκε και κάλυψε τις εργασίες του 2ου συνεδρίου Σαρακατσαναίων Ελλάδος και Διασποράς στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Την έναρξη κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος και οι πρόεδροι συλλόγων Σαρακατσαναίων από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια. “Οι Σαρακατσάνοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του έθνους μας. Για αιώνες περιέτρεχαν τα βουνά και τους κάμπους του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου, τόπου που άνθησε ο ελληνισμός”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων χάρισε στον Κάρολο Παπούλια το φλάμπουρο των Σαρακατσαναίων που κυμάτιζε στα Τσελιγκάτα κατά την τουρκοκρατία. Στο 2ο συνέδριο Σαρακατσαναίων Ελλάδος και Διασποράς, χαιρετισμό απήυθυναν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και το παρόν έδωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Το 1ο Συνέδριο Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Διασποράς είχε γίνει πριν από 10 χρόνια.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόννης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού,
διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της  έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται η “Πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας” (1975), “Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές” (1975), “Η διασπορά στο Βυζάντιο” (1995), και το βιβλίο  με τον Αγγλικό  τίτλο  “The Making of Europe” (2000).

Τα δύσκολα μαθητικά χρόνια, οι ελλείψεις και η κατοχή
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ γεννιέται  στην Αθήνα το 1926. Μετακομίζει  στη Γαλλία το 1950. Η εντυπωσιακή διαδρομή της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, ξεκινάει ως εξής:  Ένα ιδιόχειρο γράμμα φτάνει στο Παρίσι της δεκαετίας του ’70: «…εσύ έγινες σπουδαία, κι εγώ ένας σοβαρός αρχιτέκτονας…». Είναι ο συμμαθητής της, εκείνος που η Ελένη κάθεται δίπλα του στο Δημοτικό. Το αγοράκι έχει ένα μολύβι με χρώματα. … «Το κοιτούσα, το κοιτούσα…», θυμάται η Ελένη Γλύκατζη και περιγράφει σε συνέντευξη της συνεχίζει  «πόσο το ζήλευα αυτό το μολύβι… μέχρι που ήθελα να το κλέψω. Βέβαια, δεν το έκλεψα ποτέ, αλλά ούτε και το απέκτησα τότε. Σήμερα,
έχω πάνω από 600 μολύβια!»…

Η μαθήτρια Ελένη Γλύκατζη τελειώνει το σχολείο του Βύρωνα, διαβάζοντας από τα βιβλία των αδελφών της και αποζητώντας… ένα μολύβι με χρώματα!  Μια διαδρομή  που ξεκινά από τη Μικρά Ασία – τόπο καταγωγής της οικογένειάς της – περνάει από τον προσφυγικό κόσμο του Βύρωνα όπου μεγαλώνει, και από εκεί εκτείνεται ως το Παρίσι – την Πόλη του Φωτός που ονειρεύτηκε απροσδιόριστα αρκετά μικρή – για να διαπρέψει.
Το ταξίδι στην Πόλη του φωτός  και η εξέλιξη μιας λαμπρής  επιστήμονα
Η Κατοχή και η δράση της στην Αντίσταση, η φοιτητική ζωή στην μεταπολεμική Αθήνα ανήκουν πλέον  στο παρελθόν, και μαζί με φίλους της που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο και ένα νέο ξεκίνημα  ταξιδεύουν, δίνοντας ένα συναρπαστικό ραντεβού στον πύργο του Άιφελ για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι της δεκαετίας του ’50:  Η μαγική ατμόσφαιρα της  Σορβόννης, με  το Σαιντ zερμέν ντε πρες (Saint Germain de Pres), οι παρέες της τέχνης και της διανόησης – Πικάσσο, Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Λουί Αραγκόν, Έλσα Τριολέ, Κλώντ Ρουά, Ναταλί Σαρώτ, Φρανσουάζ Σαγκάν, Λουί Μπουνιουέλ, Χοσέ Μπεργκαμίν, τη συναρπάζουν .
Η συμμετοχή στις ιδεολογικές συζητήσεις, οι ζυμώσεις της εποχής και η έκδοση του Express με συντάκτες τους  Μαντέ Φράνς, Φρανσουά Μωριάκ, Σερβάν-Σρεμπέρ, Φρανσουάζ  Ζιρού, είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη σπουδαία επιστήμονα.  Η Ελένη είναι με την ομάδα του France Observateur, τον Πατρίκ Κεσέλ, τη Φρανσουάζ Βερνί και  τον Ροζέ Παρέ. Κοντά της, στο δημιουργικό αυτό ταξίδι στέκεται  η καλύτερή της φίλη Ελένη Πετσοπούλου.

Ο γάμος της με τον Ζακ Αρβελέρ
Το Παρίσι καθορίζει και την προσωπική της ζωή. Εκεί  θα γνωρίσει  το σύζυγό της και αξιωματικό του Γαλλικού Στρατού, Ζακ Αρβελέρ, με τον οποίο παντρεύεται το
1958 και αποκτούν  μια κόρη.
Η οικογενειακή της ζωή με τον Ζακ και την κόρη της Μαρί Ελέν αποτελείται από πληρότητα …από ευτυχία.

Η εντυπωσιακή πανεπιστημιακή της καριέρα
Το 1968 ήταν χρονιά ορόσημο για εκείνη καθώς γίνεται   καθηγήτρια στη Σορβόννη. Είναι η  πρώτη γυναίκα της Γηραιάς Ηπείρου που παίρνει τον τίτλο.  Η εντυπωσιακή πανεπιστημιακή της καριέρα, η σχέση με τους φοιτητές της, η θέση της για την παιδεία, η ανάδειξή της σε Πρύτανη της Ακαδημίας των Παρισίων
την οδηγούν στο απόγειο της καριέρας της.  Διαγράφει μια σημαντική πορεία στην κοινωνία της Ευρώπης, γνωρίζεται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αποκτούν  συχνότατη επικοινωνία ενώ παράλληλα  αξέχαστες παραμένουν οι συγκεντρώσεις  στο σπίτι της Κλώντ Πομπιντού παρέα ακόμη με τη Σιμόν Βέϊλ, τη Μιρέιγ Ματιέ και
τον Γκυ Μπεάρ. Αναλαμβάνει την  προεδρία της στο Εθνικό Κέντρο Τεχνών «Ζωρζ Πομπιντού» ενώ αποκτά σχέση εμπιστοσύνης με τον Φρανσουά Μιττεράν, τον Ζισκάρ
Ντ’ Εσταίν, τον Ζακ Σιράκ.
Ως Πρύτανης της Σορβόννης γνωρίζει εξέχουσες προσπικότητες όπως η  Ίντιρα Γκάντι, ο Ζάο Ζιγιάνγκ κι άλλους ηγέτες κρατών και προσωπικότητες του πολιτικού
χώρου.
Κατά τη  διάρκεια της διοικητικής της παρουσίας στην γαλλική πανεπιστημιακή σκηνή, λειτουργούν στο Παρίσι οι σαράντα έδρες για την Ελλάδα.
Στην τόσο σημαντική επαγγελματική  της σταδιοδρομία  ξεχωρίζουν οι πολιτικές στιγμές από τα ταξίδια της με τον Μιττεράν, η παραμονή της στην Ουάσιγκτον και το δείπνο στον Λευκό Οίκο.
Οι φίλοι των νεανικών της χρόνων είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, η Μάρω Κύρκου, η Τατιάνα Μιλλιέξ, η Άννα Αβραμέα, η Λένα Λαμπράκη-Σαββίδη, ο Χρήστος Λαμπράκης, ο Γιάννης Ξενάκης, η Ντόλυ Γουλανδρή.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι μια έντονη προσωπικότητα με μια ζωή πλούσια, μια ζωή γεμάτη αξέχαστες στιγμές!

Τα έργα της αφορούν κυρίως την ιδιότητά της ως βυζαντινολόγου. Μεταξύ των σημαντικότερων, αξίζει να αναφερθούν οι «Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 9ο και 10ο αιώνα»(1960), «Το Βυζάντιο και η θάλασσα» (1966), «Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου»(1971), «Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη»(1976), και «Η Πολιτική Ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας»(1976), «Βυζαντινή Γεωγραφία», «Ιστορική γεωγραφία του μεσογειακού κόσμου». Γνωστή είναι επίσης και για το μεγάλο αίσθημα φιλελευθερισμού και ελεύθερης έκφρασης των ιδεών που την διέπουν.
Όπως είχε η ίδια αναφέρει σε παλαιότερη  συνέντευξή της: «Ποτέ δεν επέτρεψα, ως πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης να μπει στο ίδρυμα αστυνομικός χωρίς να είμαι και εγώ η ίδια μπροστά».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ «ΕΝ ΧΟΡΩ»
«Μια εκπομπή για την Παράδοση και τον Πολιτισμό»
Υπεύθυνοι Παραγωγής: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Δημήτρης Γκαρτζονίκας
Ιστοσελίδα: http://www.enxoro.gr

Πρόκειται για  μια μακρόχρονη προσπάθεια όπου μέσω των επιτόπιων καταγραφών, την παράθεση  αξιόλογου αρχειακού υλικού και την κατάθεση εμπειριών και απόψεων προσώπων και  φορέων του ευρύτερου Χώρου του Λαϊκού μας Πολιτισμού,επιδιώκει την διάσωση και  αξιοποίηση του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ηπειρωτών ειδικότερα  και των Ελλήνων γενικότερα, μέσα από μια σκοπιά που πιστεύει στη δύναμή τους  και στη δυνατότητά τους να προσφέρουν πολλά στον σημερινό Έλληνα. Διαβάστε περισσότερα στο site www.enxoro.gr