Γιατί το mf συμμετέχει και στηρίζει “τους Φίλους του Ξινόμαυρου”

Από το Δημήτρη Γκαρτζονίκα

Το Ξινόμαυρο είναι μια από τις εκλεκτότερες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Καλλιεργείται πάνω από τον Όλυμπο στη Βόρεια Ελλάδα, με καλλιεργητικά κέντρα τη Νάουσα, το Αμύνταιο, τη Γουμένισσα και τη Ραψάνη. Από το Ξινόμαυρο παράγονται οι οίνοι ΟΠΑΠ «Νάουσα» και «Αμύνταιο», ενώ η ποικιλία συμμετέχει επίσης στους οίνους ΟΠΑΠ «Γουμένισσα» (Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα) και «Ραψάνη» (Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό).

Η ΑΡΓΑΤΙΑ

Το οινοποιείο της Αργατίας βρίσκεται στο Ροδοχώρι, σε υψόμετρο 540 μ, σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάουσα, την καρδιά της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης.Διαθέτει ένα πρότυπο  οικογενειακό οινοποιείο, εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας της αμπέλου και γνωρίζει τα «μυστικά» της παραγωγής ποιοτικού κρασιού και της φιλοξενίας.

Οι “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ”

Η τοποθεσία (Ροδοχώρι), η Ποικιλία (Ξινόμαυρο), το Αμπέλι της κλωνικής επιλογής, το Οινοποιείο (ΑΡΓΑΤΙΑ) οδήγησαν στη δημιουργία ενός Κορυφαίου Ποικιλιακού Κρασιού – το Ξινόμαυρο της ΑΡΓΑΤΙΑΣ. Η Χαρούλα και ο Παναγιώτης – ιδρυτές της ΑΡΓΑΤΙΑΣ- μαζί με το Χρήστο πάνω σε μία οινογευστική συζήτηση αποφάσισαν να καλέσουν κοντά τους ανθρώπους που έχουν την ίδια φιλοσοφία για τη ζωή, λατρεύουν το Ξινόμαυρο, τους αρέσει να συνεργάζονται και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Κάπως έτσι φτιάχτηκαν το 2010 “Οι Φίλοι Του Ξινόμαυρου”.

Το Methexis Foundation (mf) θεωρεί  ότι για την “Τέχνη της Καθημερινότητας” απαραίτητο συστατικό αποτελεί η ενασχόληση με το αμπέλι και την παραγωγή ενός κρασιού παραγομένου όμως με μια συγκεκριμένη “φιλοσοφία”.

Με το κλείσιμο της φετινής αμπελουργικής χρονιάς που την σηματοδοτεί ο ¨Τρύγος”  και κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, παραθέτουμε κάποιες σκέψεις.

Η παραγωγή του Ξινόμαυρου, η Αργατία και οι Φίλοι του Ξινόμαυρου,  δημιουργούν μια αλυσίδα μύησης στα μυστικά της φύσης και στην πανάρχαια σχέση ανθρώπου και οίνου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με το πάντρεμα της Επιστήμης με την Παραδοσιακή προσέγγιση της μικρής  παραγωγής και με το παράδειγμα των ιδρυτών της Αργατίας με έναν τρόπο ζωής που συνδυάζει επαγγελματισμό και καθημερινό μόχθο.Ένα αγροτικό μοντέλο διαχείρισης της παραγωγής με σεβασμό στο απίστευτο φυσικό περιβάλλον του Ροδοχωρίου, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία και την διάχυση γνώσης.

Για τον λόγο αυτό οι “Φίλοι του Ξινόμαυρου’ δεν είναι οι φίλοι άλλου ενός κρασιού. Είναι άνθρωποι που συμμετέχουν σε μία διαδικασία με έναν καθορισμένο τρόπο.

Κλείνοντας άλλον έναν ολόκληρο κύκλο, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας  που προσέγγισαν τον αριθμό των είκοσι στον τελευταίο τρύγο και γεύτηκαν το “σταφυλόζουμο” μαθαίνουν και προσεγγίζουν από την σωστή πλευρά το αμπέλι, τη φύση,  την εργασία και το παιχνίδι στην φύση, κοντά σε μια οικογένεια που παράγει κρασί με τα δικά της χέρια, φρούτα που γίνονται γλυκά, λαχανικά ποιότητας, φυσικά παραπροϊόντα που γίνονται λίπασμα κ.α., και μπορεί να δεχτεί και άλλους ανθρώπους να μοιραστούν την κάθε χρονιά της καλής ή της μέτριας σοδειάς, με τις χαρές και τους προβληματισμούς  της.

Οι γνώσεις και οι μέθοδοι καλλιέργειας,  διαχέονται στα μέλη μέσα στο αμπέλι των “Φίλων του Ξινόμαυρου” που είναι γεγονός ότι τρύγισαν τα σταφύλια μιας καλής χρονιάς και περιμένουν το κρασί τους. Σε ένα περιβάλλον όμως προσεκτικών και μεθοδικών χειρισμών βιολογικής καλλιέργειας, μικρής αμπελουργικής εκμετάλλευσης και συγκεκριμένης παραγωγής φιαλών.

Κλείνοντας ένα κύκλο λοιπόν με τον Τρύγο, οι “Φίλοι του Ξινόμαυρου” που συμμετείχαν,  διδάχτηκαν, απόλαυσαν, συνδέθηκαν.

Το Methexis Foundation – (mf) συμμετέχοντας σ΄αυτές τις διαδικασίες  και εγκρίνοντας την Ποιότητα αυτής της σχέσης “Ανθρώπου και Οίνου”, συμβάλει στην προώθηση των παραπάνω με στόχο την συμμετοχή και άλλων φίλων σε αυτή την κίνηση. Το σταφύλι και το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Ελλάδα μας. Το κρασί δεν έλειπε από κανένα κελάρι, τα χρόνια εκείνα που ο άνθρωπος λειτουργούσε σωστά στο φυσικό περιβάλλλον του. Και  η γεύση του κρασιού για το mf είναι αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας και μύησης. Για το λόγο  αυτό με εγγυητές αυτής της προσπάθειας τον Παναγιώτη, τη Χαρούλα και το Χρήστο, θα βοηθήσουμε να κάνουμε την Ιδέα Πράξη.

Το καταπληκτικό αυτό κρασί με την Ιδιαίτερη Γεύση, που με Κλωνική και μόνο επιλογή η Αργατία παράγει, έγινε πλέον Μύθος και η Γλώσσα μας θα γνωρίζει ότι η ιστορία ενός χρόνου κλείνεται στο κρασί των “Φίλων του Ξινόμαυρου”  του έτους 2012.