Συρράκο «Πέτρα και Μνήμη και Φώς» (1)

Απόσπασμα από την τρεισήμισι ωρών εκπομπή της παραγωγής «Εν Χορώ» αφιερωμένη στο Συρράκο, ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας.
Το ιστορικό βλαχοχώρι της Ηπείρου, στο Νομό Ιωαννίνων, πάνω στην Πίνδο με το ιδιαίτερο στίγμα στο πέρασμα των αιώνων, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, την εξαιρετική αρχιτεκτονική και την πλούσια παράδοση, που έδωσε στην Ελλάδα ανθρώπους οι οποίοι διέπρεψαν σε πλήθος τομέων.
Από τον ποιητή του «Βουνού και της Στάνης» Κώστα Κρυστάλλη, τον πρωθυπουργό Ιωάννη Κωλέττη, τον αγωνιστή Ιωάννη Ζαλοκώστα, τους ευεργέτες, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών κ.α, ως τους ονομαστούς τσελιγκάδες των δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων των οποίων προϊόντα είχαν κάνει γνωστό το όνομα της τότε κωμόπολης στα πέρατα της Ευρώπης, αφού τα μάλλινα όπως οι κάπες εφοδίαζαν ακόμα και το στρατό του Μεγάλου Ναπολέοντα ή το κεφαλοτύρι τους πωλούνταν στα μεγάλα εμπορικά κέντρα που είχαν ιδρύσει οι Συρρακιώτες σε χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Οι υπεύθυνοι παραγωγής Ηλίας και Δημήτρης Χ. Γκαρτζονίκας, καταγόμενοι και οι ίδιοι από το Συρράκο, για 10 χρόνια καταγράφουν και συλλέγουν το σπάνιο υλικό που παρουσιάζεται στα δύο μέρη της εκπομπής.
Η εξέλιξη θέλησε έτσι ώστε η πρόσκαιρη ερήμωση των τελευταίων δεκαετιών λόγω της αστικοποίησης, να μην αποτελέσει καίριο χτύπημα για την ύπαρξη του Συρράκου, αφού τελικά, τα συστατικά στοιχεία που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του όπως η «Πέτρα και η Μνήμη και το Φώς» του στάθηκαν ικανά να ξαναδώσουν το έναυσμα της ανάκαμψης.
Η συγκεκριμένη εκπομπή της τηλεοπτικής παραγωγής, ήταν η πιο σημαντική ως σήμερα, αφού τα γυρίσματα κράτησαν 2 χρόνια και αποτυπώθηκε το χωριό στη διάρκεια όλου του χρόνου και με κάθε καιρική συνθήκη.
*Ο τίτλος είναι από το Περιοδικό «Συνάντηση» του Μάρκου Αντωνίου
Τρέϊλερ: http://www.youtube.com/watch?v=GHA-Tt0IH1s&feature=plcp&context=C39a1… .

Τραγούδια από την συγκεκριμένη εκπομπή: http://www.youtube.com/watch?v=-ztwcSM3A08&feature=plcp&context=C3958…