mf -Πολιτισμός: Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας

Σε ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας όπως τη Στερνατία και όμορφες πόλεις του νότου της γειτονικής χώρας μεταφέρεται η εκπομπή.
Θα γνωρίσουμε στοιχεία περιοχών της παλιάς Μεγάλης Ελλάδας, θα μιλήσουμε με ντόπιους για τη «γκρίκο», τη διάλεκτο που μιλούσαν και προσπαθούν να διατηρήσουν ενώ θα ακούσουμε εξαίσια τραγούδια σε αυτή, θα μάθουμε για το χορό της ταραντέλλας, θα επισκεφτούμε ελληνόφωνα χωριά και όμορφες ιταλικές πόλεις όπως τη «Φλωρεντία του Νότου», το Λέτσε με τα εξαίσια κτίρια σε ρυθμό μπαρόκ.

Στον Ιταλικό Νότο, στην περιοχή της Απουλίας και της Καλαβρίας βρίσκεται μια Ελλάδα ξεχασμένη, με την πιο γλυκιά, την πιο τραγουδιστή ελληνική που μιλήθηκε ποτέ, την Griko…Διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις έχουν κατά καιρούς εκφραστεί για τους ελληνόφωνους πληθυσμούς της Κάτω Ιταλίας κυρίως λόγω έλλειψης ιστορικών στοιχείων. Ο γνωστός γλωσσολόγος Γ. Χατζιδάκης εντόπισε κοινά γλωσσολογικά στοιχεία ανάμεσα στη δωρική διάλεκτο και στα γκρεκάνικα και κατέληξε στο συμπέρασμα της γλωσσικής συνέχειας. Άλλοι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν τη βυζαντινή προέλευση των ελληνόφωνων και άλλοι θεωρούν ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα. Θεωρούν δηλαδή, ότι υπήρχε κάποιος αρχικός πυρήνας ελληνοφώνων ο οποίος ενισχύθηκε στα βυζαντινά χρόνια. Τα ελληνόφωνα χωριά εντοπίζονται στις περιοχές της Απουλίας και της Καλαβρίας. Συγκεκριμένα τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας βρίσκονται νότια της πόλης του Lecce και είναι τα εξής : η Καλημέρα, το Μαρτάνο, το Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι, το Μαρτινιάνο, το Τζολίνι, το Σολέτο, η Στερνατία και το Μελπινιάνο. Τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας βρίσκονται βορειοδυτικά του Ρέτσιο, μια από τις φτωχότερες περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης. Τα χωριά αυτά είναι : Αμυγδαλέα, το Γκαλλιτσιανό, η Μπόβα, το Ροκαφόρτε ντελ Γκρέκο, το Ροχούντι, το Πεντιτάτιλο και το χωριό του Ροχούντι.Ιδιαίτερα γνωστά είναι τα ελληνόφωνα χωριά για τη μουσική τους παράδοση. Τα ελληνόφωνα τραγούδια του Σαλέντο τραγουδιούνται με δυο φωνές και περιλαμβάνουν νανουρίσματα, μοιρολόγια και τραγούδια της δουλειάς και της αγάπης. Τραγουδιούνται με συνοδεία κιθάρας, ταμπορέλο, οργανέτο και ακορντεόν. Χαρακτηριστικά είναι τα τραγούδια εκείνα που σχετίζονται με το τσίμπιμα αράχνης τα λεγόμενα tarantela pitsika. Πηγή: http://periplanomeni.blogspot.com/2008/03/blog-post_05.html

«ΕΝ ΧΟΡΩ www.enxoro.gr , www.youtube.com/enxoro »: Μια τηλεοπτική εκπομπή για την Ήπειρο, την Ελλάδα, την Παράδοση και τον Πολιτισμό. email [email protected] 
«ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ www.orizontas.org , www.youtube.com/enxoro ». «Μια εκπομπή για την φύση, το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τη σχέση τους. email [email protected] »